Tips och pysselidéer

Här kan du få tips och idéer till ditt pysslande – ha kolla på nyheterna och se vad som händer.

Kallmålning

14-JAN-2018

Kallmålning​​​​​​.​ Begreppet kallmålning är känt under flera olika namn och ni kanske hört om dem som borstmålning, keramikmålning, målning på hobbykeramik, målning på keramik eller liknande. Alla dessa brukar innebära samma sak och momenten under är de momenten som ingår under konceptet att kallmåla.

Grundmålning. Man börjar med att torka av figuren med en fuktig svamp. Därefter läggs lite färg på ett fat. Efter det blandas färgen ut med lite vatten vid målning av det första lagret. Det är bättre att måla ett par tunnare lager färg än ett tjockt lager då penseldragen lättare syns i tjockare färg. När färgen har torkat tittar man noga efter små vita prickar som tenderar att lysa igenom när det är riktigt torrt. Dessa täcks med färg innan målning fortsätter med annan färg .

Antikning. För att kunna antika ett föremål krävs att grundmålningen har täckt ordentligt och att färgen verkligen är torr. Antikning sker med särskilt avsedd oljefärg. Tekniken innebär att man lägger ett lager oljefärg över de områden som ska antikas och därefter torkar man av valfri mängd färg med en mjukare bomullstrasa. Gäller det antikning av ett större föremål eller ett större parti är det enklast att dela upp oljningen i mindre partier för att den inte ska hinna torka på föremålet.

Torrborstning. Vid så kallad torrborstning används en särskild pensel avsedd för ändamålet. Själva storleken på torrborstningspenseln brukar avgöras efter storleken på det parti som ska borstas och riktlinjerna påvisar att storlek 3 eller 5 avser mindre partier och storlek 8 eller 10 större partier. Detta är endast riktlinjer och man kan själv efterhand avgöra vad som passar. Det kan vara väldigt individuellt och även anpassas efter vana.

Torrborstningen påbörjas med att doppa en helt torr pensel i färg. Därefter borstas penseln på en pappershandduk, alternativt kaffefilter, tills det nästan inte finns någon färg kvar i penseln. Efter det borstas handtaget i motsatt riktning på föremålets struktur tills man får fram dragen på föremålet. Det är viktigt att tänka på att färgen inte får nå ner i vecken på strukturen eftersom dragen man vill få fram försvinner till en helhet. Man fortsätter torrborstningen tills önskad effekt uppnåtts. Det går bra att börja om proceduren med ny färg som borstas av igen om penseln inte längre avger någon som helst färg under borstningsprocessen. Viktigt att komma ihåg är att man aldrig kan använda en blöt pensel.


Decoupage

17-OKT-2017

Decoupage är en rolig pysselteknik som man kan göra på det mesta tex glas, keramik, betong, trä, textil, plast, papper och metall.

Det går ut på att man klistrar fast servettmotiv med speciellt framtaget lim/lack. Antingen klipper man ut servettmotivet som man vill använda med sax eller så river man ut det.

Här nedan följer en liten beskrivning på de olika stegen hur man gör decoupage.

Föremålet som man önskar dekorera med decoupage, grundas ev. med en färg, låt torka. Glas diskas alltid innan. Ett tips är att använda ljus färg när man grundar för då träder motivet och färgerna fram bättre i servetten.

Riv eller klipp ut motivet från papper/servetter. Var beredd på att det blir mycket klippande eller rivande beroende på hur stort eller hur många motiv ni vill ha. Man kan använda olika servetter och blanda olika motiv och skapa unika föremål. Det är bara er fantasi som sätter gränserna. Glöm inte att ta bort de extra lagen på servetten, det är 1:a lagret som ska användas när man gör decoupage.

Pensla på decoupagelim på föremålet och fäst motiven. Det ska vara ett lagom lager lim inte för lite och inte för mycket. Var försiktig när ni lägger på servetten som snabbt blöts upp av limmet och då blir väldigt skör och lätt kan gå sönder. Stryk försiktigt med en mjuk pensel eller fingertoppen över servetten så den fäster i limmet. När detta är gjort så tar ni lim på penseln och penslar försiktigt över servettmotivet, var noga med alla kanter så de också får lim på sig.

Har det blivit bubblor så försök försiktigt valla de med penseln mot kanterna och på det sättet få ut luften.

Låt torka och vill man vara säker kan man lägga på ett lager lim till när allt torkat. Ska grejen man gjort decoupage på vistas utomhus så penslar man eller sprayar med skyddslack över så det tål att vara ute.